Göç Sertifika Programı (In Turkish)

gocser2

Türk-Alman Üniversitesi ve Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği Türkiye tarafından Yaşar Üniversitesi UNESCO Uluslararası Göç Kürsüsü ev sahipliğinde düzenlenen Göç Sertifika Programı akademi ve alan deneyimini aktif katılımcıları bir araya getirdi. Öğrenciler, kamu kuruluşları ve sivil toplum gönüllülerinden oluşan 40 katılımcının katıldığı programda göçün farklı boyutları 1 hafta süresince tartışıldı. 

Düzensiz göç, Türkiye’de sosyal uyumun çerçevesi, göçmen kaçakçılığı, diaspora kavramı, göç ve toplumsal cinsiyet, göç ve populism gibi konuların ele alındığı sertifika programına İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kızılay, Uluslararası Göç Örgütü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Mülteci-Der gibi kurumlardan da konuşmacılar katılarak güncel alan çalışmalardan bilgiler paylaştılar. 

Programın açılışında konuşan Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Murat ERDOĞAN, bu sertifika programının hem ülkemizin iç ve dış politikasını, sosyal yapısını ve ekonomisini yakından ilgilendiren bir alana yönelik bilgi ve kapasite geliştirme, hem de büyüyen yeni bir meslek alanına yönelik tecrübeler sağlama amacında olduğunu vurguladı. Erdoğan, dünyada en fazla mülteci barındıran, ülke dışında artık diaspora olarak adlandırılan 6,5 milyon insanı olan ve ülke içinde olağanüstü yoğun bir insani hareketlilik yaşayan Türkiye’nin edindiği tecrübeleri akademik anlamda işleyerek bütün dünyaya sunacak çalışmalara da ihtiyaç olduğunu ifade etti. 

Konrad-Adenauer-Stiftung Dernegi Türkiye Direktörü Walter Glos ise konuşmasında Türkiye ve Almanya arasında göç alanındaki işbirliğini önemsediğini ve bu işbirliğinin güçlendirilmesinde her zaman desteğe hazır olduklarını iletti. 

Yaşar Üniversitesi UNESCO Uluslararası Göç Kürsüsü yürütücüsü Doç.Dr.Ayselin YILDIZ ise göç yönetişiminde Türkiye’nin ve özellikle İzmir’in kazandığı deneyimin önemine vurgu yaparken bu deneyimin paylaşılmasında farklı aktörlerin dahil olduğu bu tür programların oldukça faydalı olduğunu belirtti. 

Etkinliğin son günü, Yaşar Üniversitesi ve İzmir İl Göç İdaresi Müdürlüğü işbirliği kapsamında katılımcılar Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ni ziyaret ederek, geri gönderme süreçleri ve düzensiz göçe  ilişkin birincil yetkili kaynaklardan ve bilgi edinme fırsatı buldu.